flyttstäda

Hur ska du hinna med städningen till flytten?

Inför en flytt så är det mycket som ska hanteras. I Sverige så är det brukligt att städning av bostaden som lämnas sker och det i enlighet med specifika riktlinjer. Om du hyr bostad så är detta inget som du kan komma undan.

Nu kan det förstås tyckas vara orimligt att badrum och kök ska se som nya ut efter att du har städat. Om det krävs en badrumsrenovering i Göteborg, Stockholm eller Malmö för att få bort mögel så kan ju knappast din flyttstädning klandras för att det inte känns så fräscht i och omkring badkaret.

Börja tidigt med städningen

Det spelar ingen roll om du hyr ett Tiny House eller om du har en större lägenhet med förråd. Det tar tid att städa. Och om du vill hinna med städningen på ett önskvärt sätt så gäller det att börja med den i tid.

Vänta inte till flyttdagen för att börja städa. Börja städningsprocessen så snart du vet att du ska flytta från din nuvarande bostad. Ta itu med ett rum i taget, börja med områden som används mer sällan, för att undvika att bli överväldigad.

Det kan faktiskt vara klokt att köpa billiga flyttkartonger och börja sortera. När du flyttar undan saker i kartonger så blir det ju lättare att komma åt. Du kan sälja möbler som inte ska komma med i flytten och slänga saker som du inte behöver ta med dig.

städhandskar
Vänta inte med städningen inför din flytt!

Rensa i röran

Innan du städar så kan du sortera igenom dina tillhörigheter och göra dig av med saker du inte längre behöver. Detta kommer att göra rengöringsprocessen enklare och minska mängden saker du behöver packa och flytta.

Överväg att donera användbara föremål till lokala välgörenhetsorganisationer. Då får du ofta hjälp med att plocka upp det som du ger bort. Det spar dig tid som du behöver till så mycket annat då du ska flytta.

Skapa ett städschema

Utveckla ett realistiskt och detaljerat städschema och dela upp uppgifter i hanterbara bitar. Tilldela specifika tidsluckor för varje uppgift och håll dig till planen så mycket som möjligt. Detta kommer att hjälpa till att säkerställa att du inte missar några områden och att du kan hantera din tid effektivt.

Om ditt badrum ser ut som att det egentligen behöver en renovering så är det väl värt att ta upp detta med hyresvärden. Kanske går det att ordna så att du inte behöver städa badrummet då det kommer att bokas in en badrumsrenovering så snart som du har flyttat ut.

Multi-tasking kan vara bra

När du packar kan du samtidigt rengöra delar av ditt hem. När du till exempel tömmer skåp och hyllor kan du passa på att torka av dem omedelbart. På så sätt städar du gradvis hela ditt hem medan du packar.

diska ugnsplåt
Ta plåtarna för ugnen samtidigt som du diskar

Ta hjälp när du behöver det

Rekrytera vänner eller familjemedlemmar för att hjälpa till med städningen. Tilldela specifika uppgifter till varje person. Detta baserat på deras tillgänglighet och preferenser. När du får hjälp så blir processen enklare och mycket roligare.

Använd professionella tjänster

Om ditt schema är för snävt bör du överväga att anlita professionella städtjänster för att djupstäda ditt hem. Detta kommer att säkerställa en grundlig rengöring och gör att du kan fokusera på andra aspekter av flytten.

Det här kan också ge dig en garanti för städningen. Om det av någon anledning är så att din flyttstädning inte godkänns så kommer alltså städfirman att ta hand om det som måste rättas till.

städprodukter
Med städfirma behöver du inte tänka på vilka medel du ska använda

Prioritera nyckelområden

Fokusera på områden som sannolikt kommer att granskas av nästa boende eller hyresvärden, såsom köket och badrummet. Var särskilt uppmärksam på apparater, inventarier och andra områden som samlar smuts och smuts.

Upprätthåll regelbunden rengöring inför din flytt

Att hålla ditt hem i ett relativt rent skick genom regelbundna städrutiner under veckorna fram till flytten kommer att minska mängden arbete som krävs när det är dags att flytta ut.

Överväg flexibla arbetsalternativ

Om möjligt så kanske du kan få ett flexiblare arbetsschema omkring din flytt. Eller så tar du en dag ledigt för att ägna dig åt städning. Detta ger dig oavbruten tid att fokusera på att lämna hemmet i perfekt skick.

En sista genomgång

Innan du lämnar över nycklarna är det klokt att göra en sista genomgång för att säkerställa att ingen plats har förbisetts. Kontrollera inuti skåp, bakom vitvaror och andra områden som lätt kan glömmas bort.

Med planering så klarar du det!

Att städa hemmet du flyttar från kan vara en skrämmande uppgift mitt i flyttkaoset. Men genom att börja tidigt, upprätthålla regelbunden städning, skapa en strukturerad plan och ta hjälp, blir det hanterbart.

Oavsett om du väljer att städa själv eller anlita professionella tjänster så är det önskvärt att lämna hemmet någon annan ska bo i på ett bra sätt. Inte bara för att detta är en oskriven regel för dig som bor i hyresrätt. Det sätter en positiv ton för din egen övergång till en ny bostad!