flytta tiny house

Hur flyttar jag ett Tiny House?

Om det går att flytta stora hus från Malmberget till Gällivare så är det klart att det går att flytta ett tiny house! Det är ju saken med att bo i den här typen av bostad. Den är portabel så att du kan byta vy när du vill!

Men det gäller förstås att förstå hur du ska flytta ditt tiny house på rätt sätt. Inte bara rent logistiskt. Det finns ju regler för var man får ställa upp temporära bostäder som husvagnar och husbilar.

Innan du flyttar ett Tiny House ska du veta var det får stå!

Innan du samlar upp dina saker i flyttkartonger Jula har eller andra lådor och beställer ett flak så måste du ju veta var du får ställa ditt Tiny House. Det ska sägas att det inte är helt enkelt att ge ett kort svar på den frågan.

I och med att tinyhouse som fenomen är ganska nytt så har Boverket inte helt tydliga riktlinjer för den här typen av mobilt boende. Om du äger en tomt så kan du bygga eller flytta ditt tiny home till den.

Det finns också möjligt till bygglov på allmän plats. Detta inkluderar att du flyttar ett färdigt tiny house till platsen. En mindre byggnad på allmän plats får inte vara större än 15 m2 och den kan inte ha en taknock som är högre än 3 meter. Dessutom kan huset då inte stå på platsen längre än 3 månader i sträck.

Det är kommunen som äger den allmänna marken som kan ge dig lov till att ha ditt tiny house där temporärt eller inte. Läget får också betydelse. Om vi tänker oss att du vill ha ditt tiny home i Sverige långt ut i vildmarken så kan det vara något som förbättrar dina chanser till att få stanna där.

Dessutom kan du ju få lov av privata markägare. Det går att byta tjänster. Du kan se över marken där du får ställa ditt micro hus mot att du får vara där.

hus på hjul

Olika sätt att flytta Tiny House på

Det finns flyttbolag som kan hjälpa dig med en större flytt av detta slag. I grund och botten så rör det ju sig om att flytta på den container som är ditt hem.

Några möjliga metoder är:

  • Lastbil. Om ett tiny house är byggt på ett lasbilschassi så är det enkelt nog att med en lastbil flytta på det. Det enda att tänka på är att lastbilen måste ha styrkan som krävs för att flytta huset. Du får kanske sälja saker online för att få ner vikten!
  • Hjullastare. När ditt tinyhome står på en fast grund så kan du behöva en hjullastare. Då går det att lyfta upp hela huset för att sedan flytta det till annan plats. Det här är ett bra alternativ om du har ett stort tiny house. Det är också en möjlighet när det lilla huset är för tungt för en lastbil att hantera.
  • Trailer. Ibland kan du dra ett tiny house på en trailer. Om det är litet och lätt så fungerar detta bra. Då behöver du alltså bara få upp ditt lilla hem på en trailer för att sedan släpa det till en ny plats.
flytta hus vattenvägen
Det går kanske att flytta huset via vattenvägar…

Var försiktig med ditt hus när du flyttar det!

Utöver saker som bygglov för tiny house och rätt transportmedel så ska du tänka på att vara försiktig med ditt tiny home då det flyttas. Om du använder fel utrustning så kan det leda till skador på huset.

Att försöka lyfta ett tiny house med utrustning som inte klarar av tyngden kan också leda till problem. Ponera vad som kommer att hända med din inredning om huset faller i marken under ett lyft. Det är inte direkt något du vill syssla med!

Om du ska leja en flyttfirma för detta så gäller det att du väljer ett flyttbolag med erfarenhet av att flytta riktigt tunga och stora objekt. Om de kan detta område så bör de också klara av att flytta ett tiny house.

Kika in i ett tiny house i Sverige:

Köpa Tiny House i Sverige

När du ska köpa tiny house så får du förstås hjälp med att få allting transporterat till den plats där du vill ha det. De går att köpa färdigt tiny house som helt enkelt ställs upp på den tomt där du vill ha huset.

Det går också att köpa delarna för att själv installera och skräddarsy bostaden. Detta kan vara billigare men kräver förstås mer arbete från dig.

Tiny house på hjul

Om du tänker flytta ditt Tiny House till nya platser är det klokt att tänka på detta då du bygger det. Antingen gör du det redo för trailerflyttar eller så kanske du installerar hjul undertill så att huset alltid är som en trailer och släpvagn. Då blir det ju mycket lättare att flytta runt med ett tiny home.

Du kan använda det i likhet med en husvagn eller husbil och hela tiden finna nya spännande platser att bo på.